De lekkerste kazen uit binnen- en buitenland

Ieder kaasje heeft zijn gaatje. Hoe eet u hem het liefst? De Kaasbaas heeft ruim 35 verschillende soorten Hollandse kazen in het assortiment, daarnaast levert hij ook de lekkerste buitenlandse kazen, heerlijke wijnen, verse noten en meer.

 kaasboer

Voor het overzicht: de kaassoorten op een rijtje

Kaas is niet alleen rijk aan smaak en structuur, maar ook erg divers. Nederland alleen telt honderden soorten kaas met allemaal een eigen productie en rijpingsproces. Dit is bepalend voor het uiterlijk en de uiteindelijke structuur, smaak en bite.

Jonge kaas wordt verkocht na vijf weken rijpen.
Jong belegen kaas wordt verkocht na acht weken rijpen.
Belegen kaas wordt verkocht na zestien weken rijpen.
Extra belegen kaas wordt verkocht na zeven maanden rijpen.
Oude kaas wordt verkocht na een heel jaar rijpen.
Er zijn zelfs kazen van twee jaar of ouder, dit noemen we overjarige kazen.

 kaasboer

Onze buitenlandse kazen

Schimmelkazen, half harde kazen, gewassen korstkazen en de zogenoemde stinkkazen uit het buitenland. De Kaasbaas heeft een groot aantal kazen in het assortiment uit verschillende Europese landen. Vooral Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en Engeland zijn goed vertegenwoordigd. Wat dacht u van Brie, Camembert, Roquefort of Munster? U vindt bij ons ook diverse buitenlandse geitenkazen.

 kaasboer

Verder in het assortiment: wijnen, noten en meer

Wijnen
Een fijne kaas vraagt om een glas mooie wijn ernaast. De Kaasbaas verkoopt fijne witte en stevige rode wijnen, die de kazen complimenteren en de sensatie rond maken. Ons advies? Ga voor een zoet, fruitige wijn of een droge witte wijn bij zachte schimmelkazen. Blauwaderkazen komen goed tot hun recht bij zoete, witte wijnen. En rode wijn is perfect voor bij een hard of halfhard kaasje.

Noten en zuidvruchten
De Kaasbaas is een echte doener. Niet alleen produceren wij graag onze eigen huiskaas; we branden ook onze eigen noten. Lekkere amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten: noem maar op.  Versgebrand en van hoge kwaliteit.

Naast noten verkopen wij ook zuidvruchten ofwel gedroogd fruit: rozijnen, vijgen, abrikozen, dadels en nog veel meer.

Diversen
Een echte kaasboer heeft een randassortiment. Bij de Kaasbaas vindt u kazen, wijnen, noten, maar ook ambachtelijke jams, olie, mosterd en azijn. Wilt u iets fris toevoegen aan uw kaasplankje? Wij verkopen ook tafelzuren, tapas en olijven.

 ambachtelijke kaas

De productie van kaas

Kaas is een zuivelproduct en bestaat hoofdzakelijk uit de vaste delen die in melk aanwezig zijn: eiwit en vet. Om 1 kilogram kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig.

De melk is altijd vers
Verse melk wordt geleverd aan de kaasfabriek waar het een aantal kwaliteitstests ondergaat. Blijkt de melk niet geschikt om welke reden dan ook, dan wordt ‘ie geweigerd.

De melk is goedgekeurd, en dan?
De melk wordt in een centrifuge op het juiste vetgehalte gebracht. Daarna pasteuriseren we het om schadelijke bacteriën te doden. Dit betekent dat de melk wordt verwarmd tot ongeveer 72 graden Celsius voor minstens 15 seconden.

Na het pasteuriseren koelt de melk af en gaat de boel in een kaasbak. Kaasmakers voegen er hier zuursel en stremsel aan toe. Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt ervoor dat het langer houdbaar is. Stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk samenklonteren. Het eindresultaat is een mengsel dat eruit ziet als zure melk in bijvoorbeeld een fles.

Kaas maken
De dikke gestremde melk wordt in stukjes gesneden met grote, draaiende messen, waardoor de vaste deeltjes of wrongel zich van de vloeistof of wei afscheiden. De wei wordt afgetapt en deze wordt vervolgens verwerkt in dranken, zoals Taksi en Rivella. De wrongel wordt in kaasvormen geplaatst en de kaasboer brengt zijn kaasmerk aan. De kaas wordt nogmaals geperst om de laatste vloeistof af te voeren.

Na het persen wordt de overgebleven kaas gepekeld ofwel: in een zoutbad gedompeld. Hierna gaat het geheel naar een pakhuis waar een beschermend plastic laagje wordt aangebracht. Dit laagje is zo dun dat de kaas kan blijven ademen.

De geperste kazen worden opgelegd in speciale ruimtes, waar het rijpen kan beginnen. Om de kwaliteit van de kaas te bewaken worden de kazen regelmatig omgedraaid en is het belangrijk dat de temperatuur in de opslag gecontroleerd blijft. Na twee weken worden de kazen overgebracht naar de diverse groothandels, waar de kazen verder rijpen. Elke groothandel heeft hiervoor zijn eigen recept. Denk hierbij aan tempratuur en luchtvochtigheid in het pakhuis. Na het rijpingsproces worden de kazen uit de opslag gehaald en naar verschillende winkels en kaasboeren vervoerd.

Hoe bewaart u hem het ’t beste?
Bewaar de kaas liefst op een niet te warme plek, waar het in ieder geval kouder dan 12 graden Celsius is. De koelkast of kelder zijn hiervoor de meest geschikte plekken. Denk eraan de kaas 30 minuten voor consumptie eruit te halen en op kamer temperatuur te brengen voor de beste smaak en structuur.

Kaasbaas

De Stompetoren van De Kaasbaas

Een échte kaasleverancier kan niet zonder een eigen kaas. De Kaasbaas heeft de Stompetoren als huismerk: vol en smeuïg met een laag zoutgehalte.

Stompetoren wordt in Nederland qua smaak en consistentie als beste aangeschreven en won in 2014 een gouden medaille vanwege de goede smaak en fijne kwaliteit.

De volle smaak heeft de kaas te danken aan het rijpingsproces dat in de handen ligt van kaashandel Remijn in Kerkdriel.

Wilt u hem een keer proberen? Bel ons gerust 0575-560606 of vul het contactformulier in.

Neem contact op